KOŠÍK

Košík je prázdný

Poradna TČM
TEST zdraví
Zjistěte svůj zdravotní stav
Test zdravotního stavu on-line
Připojeno on-line
Právě připojeni - hostů: 56 
Reklama
Zajímavé odkazy:
Lymfatická masáž v Praze
Čínské masáže - Praha 2
Škola Hubnutí bez hladu.
Praha - kurzy a semináře
China Čínská cesta ke zdraví Bylinky, přírodní léky Skořicovník čínský proti nachlazení a bolestivé menstruaci

Skořicovník čínský proti nachlazení a bolestivé menstruaci

Rostlina skořicovníkuPůvod skořicovníků sahá až do dob starověku, kdy se ve starověkém Řecku využívala kůra jako léčivo i aromatická přísada do pokrmů. První zmínky se v Číně objevily zhruba 4000 let p.n.l. Patřily mezi vzácnou pochutinu, o kterou se vedlo velmi mnoho krvavých bojů. Také čínské lékařské školy si skořicovníků velmi vážily, protože věřily, že vyvolává harmonii elementů jin a jang. V Evropě je čínský skořicovník znám od 15. století. Existuje přibližně 250 druhů, nejcennější je však skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum) pocházející ze Srí Lanky a skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) z Barmy.

Pěstování skořicovníku čínského

Skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) je až deset metrů vysoký strom, řadící se do čeledi vavřínovitých (Lauraceae). V součastné době se hojně pěstuje v jižní Číně, Thajsku a Indonésii. Pěstují-li se skořicovníky na plantážích, seřezávají se obvykle jen do dvoumetrové výšky. Vzhledem k tomu, že tyto stromy vyžadují dostatek spodní vody, jsou plantáže umístěny v těsné blízkosti vodních toků. Kůra, která se může sbírat až třetím rokem po výsadbě (výjimečně druhý rok), je nejkvalitnější ze stromů a keřů starších osmi let a více.

Jak skořicovník čínský vypadá?

Kůra skořicovníku čínského (čínsky zvaná Rou Gui) je oproti skořicovníku cejlonskému hrubší, drsnější, rozpukanější a má červenější barvu. Po usušení tvoří žlábkovité trubky nebo pruhy, kůra skořicovníku cejlonského tvoří „dvojruličky“.

Kromě kůry se využívají také nezralé dužnaté plody skořicovníku čínského, které se sbírají těsně po odkvětu, následně se suší a využívají jako koření. Prodávají se pod názvem Květy kassiové. Listy skořicovníků jsou delší a užší, vonné a mají světle zelenou barvu. Květy jsou uspořádány v latovitém květenství, jsou drobné a světle žluté.

Příznivé účinky skořicovníku na zdraví

Kůra čínského skořicovníku obsahuje mnoho přírodních silic, dále také třísloviny, pryskyřice a bezdusíkaté extraktivní látky, slizy a sloučeninu cinnamaldehyt, jenž kůře dodává charakteristickou, kořeněnou a příjemně nasládlou vůni. Z listů, větví a květů skořicovníku se vyrábějí různé tinktury, sirupy a speciální olej.

Ve farmaceutickém průmyslu se kůra skořicovníků přidává do některých léků, aby upravila jejich nepříjemnou chuť. V léčitelství se skořicovník používá při léčbě poruch krevního oběhu, zlepšení trávení (štěpí tuky a zlepšuje tak metabolismus), zahřívání a stimulování zažívacího traktu, podporu chuti k jídlu, snižování vysokého krevního tlaku, mírnění krvácení z nosu a silné menstruace.

Kůra skořicovníku má antibiotické, desinfekční a antibakteriální účinky, používá se proto jako lék při léčbě kašle, chřipky a prevence proti nachlazení. Skořici lze užívat při kolikách, které mírní, anebo při průjmech, nevolnostech a nadýmání. Zevně se skořice doporučuje užívat při revmatismu. Je také výborným afrodisiakem.

Upozornění: U citlivějších osob může kůra skořicovníku čínského způsobit alergickou reakci. Není vhodná pro malé děti a citlivé osoby, ve velmi malém množství a jen zřídka ji mohou konzumovat těhotné a kojící ženy.

Skořicovník čínský v kuchyni

Skořicovník čínský je součástí asijské, arabské, španělské i latinskoamerické kuchyně. Rozemletá kůra se přidává do sladkých pokrmů, masa i pečiva. Kůra v celku se používá při zavařovaní ovoce, anebo se smaží v horkém oleji (nejvíce této pochutině holdují v Indii).

Doporučené užívání skořicovníku čínského

Odvar ze skořicovníku čínského si připravíme tak, že jednu čajovou lžičku rozdrcené kůry (nebo 2 středně velké kousky kůry) přelijeme 150 mililitry vařící vody a necháme louhovat po dobu 10 minut. Poté necháme vychladnout, přecedíme a odvar pijeme 3x denně – vždy půl hodiny před jídlem. Nechce-li se vám denně připravovat odvar, můžete si zakoupit v některých lékárnách či e-shopech s produkty tradiční čínské medicíny tinkturu, případně olej obsahující skořicovník čínský. Drcenou kůrou lze ochutit mnoho sladkých i masitých pokrmů, dodáte jim tak nezaměnitelnou chuť a navíc uděláte něco pro své zdraví.

Upozornění: Vzhledem k tomu, že kůra obsahuje silně působící silici, nedoporučuje se její dlouhodobé a pravidelné používání.


čínský lékařSkořicovník čínský je součástí následujících preparátů tradiční čínské medicíny:  


SkořicovníkZpracovaný skořicovníkSkořicovník 

Nemáte dostatečné oprávnění, abyste mohl(a) přidat komentář.