KOŠÍK

Košík je prázdný

Poradna TČM
TEST zdraví
Zjistěte svůj zdravotní stav
Test zdravotního stavu on-line
Připojeno on-line
Právě připojeni - hostů: 57 
Reklama
Zajímavé odkazy:
Lymfatická masáž v Praze
Čínské masáže - Praha 2
Škola Hubnutí bez hladu.
Praha - kurzy a semináře
China Čínská cesta ke zdraví Bylinky, přírodní léky Morušovník bílý přináší zdraví od semen až po plody

Morušovník bílý přináší zdraví od semen až po plody

MorušeMorušovník má v dospělosti šedohnědý, podélně rozpraskaný kmen a tenké, hladké větve, na nichž vyrůstají střídavé, na povrchu lesklé, celistvé nebo nepravidelně členěné listy, okrouhle vejčitého tvaru. Tento zajímavý strom kvete v období od května do června a to jedno nebo dvoudomými květy. Samčími květy jsou 1,5 až 3 centimetrů dlouhé, světle zelené jehnědy a samičími 0,5 až 1 centimetr velké, světlezelené hlávky. Plodem jsou pak 1 až 2,5 centimetrů dlouhé nažky obalené zdužnatělými bílými nebo zelenkavě-bílými okvětími, kterým se říká moruše a objevují se na stromě koncem července až začátkem srpna.

Moruše svým vzhledem připomínají plody ostružiníku. Ve své zralosti se moruše zbarvují do červené až červenočerné, mohou ovšem zůstat i bílé nebo zelenkavě-bílé.

Střípky z historie morušovníku bílého

Původně se morušovník pěstoval především pro své listy, které byly potravou larev bource morušového (Bombyx mori) – živočicha, jehož zámotky sloužily a dodnes slouží pro výrobu pravého čínského hedvábí. V Číně byla výroba pravého hedvábí po dlouhá staletí přísně střeženým tajemstvím. Dle legendy se o to, aby bylo toto tajemství prozrazeno, postaral jeden jistý mnich, jenž housenky propašoval za hranice Číny. Díky tomu se pravé hedvábí nyní vyrábí po celém světě. Pro zajímavost: Zralé plody morušovníku se v Číně dříve využívaly k přibarvování vína nebo k ochucování sladkých pokrmů.

Morušovník lze pěstovat i v České republice

Morušovník poznáte na první pohledMorušovník bílý (Morus alba), morušovník červený (Morus rubra) a morušovník černý (Morus nigra) lze pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Pro jejich pěstování jsou ideální nížinné a dostatečně teplé polohy, chráněné před větrem a výhřevné, dostatečně propustné půdy. Průměrná roční teplota by se měla pohybovat nad 8 °C. Velkou výhodou je to, že morušovníky jsou mrazuvzdorné dřeviny a krátkodobě snesou pokles teploty až na hranici -35°C. Vhodné jsou roubované stromky, které plodí třetím rokem po výsadbě. Dopřejete-li morušovníkům to, co žádají, odměnou vám budou nejen zajímavé květy, ale také příjemně sladkokyselé plody plné vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Zralé plody lze konzumovat syrové, připravit z nich džem, kompot, šťávu anebo také výborné víno. Upozornění: Plody obsahují velmi účinné přírodní barvivo, které se těžko odstraňuje z rukou i oděvu. Proto je vhodné při práci použít ochranné rukavice a vhodný oděv.

Načervenalé plody morušeBěhem sklizně je vhodné pod morušovník umístit dostatečně velkou plachtu a se stromem zatřást. Tímto způsobem si značně usnadníte jejich sběr. Stromy není vhodné sázet v těsné blízkosti domů nebo komunikace, jež by mohly padající plody znečistit.

Ideální je, pokud tyto dřeviny vysadíte na volné prostranství, v dostatečné vzdálenosti od ostatních dřevin a rostlin, jež by bránily kořenům morušovníků v jejich růstu.

Díky latexu obsaženému v kůře i větvích, jsou morušovníky odolnými dřevinami, které mají vysokou schopnost regenerace. Dobře snáší i velká poranění dřevnatých částí.

Morušovník bílý a jeho použití v tradiční čínské medicíně


Morušovník bílý, čínsky Sang (唱) nebo Jing Sang (京生), má v tradiční čínské medicíně dlouholetou tradici. Šťáva z jeho plodů (čínsky zvaná Sang Shen) se využívala jako antibakteriální, močopudný, tonizující a projímavý prostředek, který sloužil také k uvolňování hlenů a mírnění kašle, snížení horečky, léčbě vysokého krevního tlaku, nádorů a zánětů žaludku. Šťáva z plodů také snižovala následky hadího uštknutí a mírnila epileptické záchvaty a závratě.

Plody morušovníku lákají už svým vzhledem, připomínají totiž malinyKůra (Sang Ba Pi) a větve (Sang Zhi) se zase používaly jako projímadlo, při záduše, otocích, vysokém krevním tlaku nebo jako prostředek sloužící ke snížení vysoké hladiny cukru v krvi. Listy morušovníku (Sāngyè) léčily otoky dolních končetin, mírnily horečku a migrénu.

Také snižovaly hladinu cukru a pomáhaly léčit onemocnění slinivky břišní. Zevně se používaly k výplachům hrdla postiženého zánětem.

Účinné látky obsažené v plodech morušovníku

V dnešní době se nejčastěji pro své léčebné účinky používají plody a listy morušovníku bílého, které obsahují kromě proteinů, pektinů, cukrů, tuků, tříslovin, hořčiny, flavonoidů (např. morusin) a sacharidů také minerály (vápník, fosfor, železo), vitamíny (zejména pak vitamín A, B1, B2, C, D nebo niacin) a organické kyseliny (např. kyselinu listovou). Díky výše uvedeným látkám se listy a plody morušovníku užívají:

- při snižování hladiny cukru v krvi a vysokého krevního tlaku
- pro zlepšení funkce metabolismu a podporu hubnutí
- díky svým protizánětlivým účinkům jsou listy i plody vhodné pro léčbu infekčních chorob
- jako účinné antioxidanty a detoxikanty
- jako močopudný či mírně projímavý prostředek
- jako antidiabetika při cukrovce II. typu
- lze je užívat při léčbě chronických infekcí v krku, hrtanu a k ulehčení odkašlávání
- k mírnění horečky a migrény
- zevně k mírnění otoků dolních končetin a léčbě bércových vředů
- pravidelná konzumace plodů pomůže udržet zdravý počet červených krvinek a předcházet chudokrevnosti
- výtažky z kůry, listů i květů morušovníku se využívají v kosmetice
Moruše se stane vaším oblíbeným pokrmem, a to nejen díky své výtečné chuti, ale také léčivým účinkům...Cenná jsou i semena morušovníku, které obsahují kyselinu linoleinovou, stearovou, olejovou, myristikovou, palmitovou, arachidovou, apod. Díky uvedeným látkám jsou semenům připisovány antisklerotické, protirakovinné a antioxidační účinky.

Doporučené užívání morušovníku

Sušené listy, tinktura z květů, kapsle anebo olej ze semen morušovníku jsou k dostání ve větších lékárnách anebo také na internetu, konkrétně v e-shopech specializujících se na produkty tradiční čínské medicíny. Z listů morušovníku si připravíme odvar a to tak, že 15 gramů usušených listů zalijeme vodou a vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout, a poté pijeme 2x až 3x denně jeden šálek – nejlépe před jídlem. K dostání je také prášek, který doporučujeme konzumovat v kombinaci s medem. Ze zralých moruší lze připravit chutný sirup, jenž konzumujeme 1x denně v množství 3 gramy. Ten vytvoříme tak, že střídavě pokládáme vrstvy zralých plodů a třtinový cukr do velké zavařovací sklenice. Jako konzervant nám poslouží líh nebo citrónová šťáva.

Hotový sirup skladujeme v suché, chladné a tmavé místnosti. Při doporučeném způsobu užívání nejsou prokázány žádné negativní účinky morušovníku, proto je vhodný k dlouhodobému užívání. Po konzultaci s lékařem jej lze podávat také dětem, těhotným a kojícím ženám nebo alergikům.

Moudré čínské přísloví říká: „Učení je jako proti proudu plavání, ustaneš-li na chvíli, vrátíš se o míli.“

Nemáte dostatečné oprávnění, abyste mohl(a) přidat komentář.