KOŠÍK

Košík je prázdný

Poradna TČM
Připojeno on-line
Právě připojeni - hostů: 153 
Reklama
Zajímavé odkazy:
Lymfatická masáž v Praze
Čínské masáže - Praha 2
Centrum léčby psoriázy
Léčba psoriázy a vitiligo
Škola Hubnutí bez hladu.
Praha - kurzy a semináře
SEO odkazy

Permanentní make-up v Praze 

Internetový marketing & SEO služby

Čínská medicína – rozšiřte hranice možného

China Čaj: požitek & lék Opičí hlava patří do královské rodiny čínských čajů

Opičí hlava patří do královské rodiny čínských čajů

Čajové lístky Opičí hlavyTai Ping Hou Kui přezdívaný Opičí hlava, případně Opičí čaj, je velmi známý čínský čaj, který pochází z oblasti Žlutých hor (Chuang-šan), konkrétně pak z provincie An-Chuej, vesnice Hou Keng. Zde se začal pěstovat již okolo roku 1900 z lokálního čaje Jian Cha. V okolí je hustý prales, kde jsou téměř 365 dní v roce na denním pořádku mlhy. Díky tomu, že jsou zde ideální podmínky pro pěstování, produkuje se tento lahodný čaj ve velmi vysoké kvalitě. Díky své kvalitě a specifické chuti získala Opičí hlava mnoho ocenění (např. Panamsko-pacifické výstavě v roce 1915 nebo ocenění „Král čajů“ na výstavě China Tea Exhibition v roce 2004).

Chuť čaje Tai Ping Hou Kui potěší chuťové pohárky nejednoho znalce čajů. Nálev má světlou, zelenožlutou barvu a charakteristickou trávovitou, lehce ořechovou chuť s jemným ovocným podtónem. Dozvuk je dlouhotrvající, příjemně sladký.

Ze zdravotního hlediska je Tai Ping Hou Kui výborným pomocníkem při boji s vysokým krevním tlakem, zažívacími problémy, zvýšenou hladinou cholesterolu a nadváhou. Díky svým antioxidačním a detoxikačním účinkům podporuje dlouhověkost.

Má ochlazující vliv na lidský organismus, doporučuje se proto pít v horkých letních dnech, kdy příjemně osvěží. Nezanedbatelné nejsou ani jeho účinky na lidskou mysl, protože odbourává stres, navozuje pocit pohody a pomáhá zvýšit soustředěnost a bdělost. Vzhledem k vysokému obsahu fluoridů je vhodnou prevencí před vznikem zubního kazu.

Příprava: Pro přípravu 250 mililitrů nálevu budete potřebovat jednu vrchovatou čajovou lžičku lístků Tai Ping Hou Kui. Voda, kterou je přelijete, by měla být odstátá a mít teplotu okolo 85°C. Doba louhování pro první nálev by měla být 3 až 4 minuty. Tai Ping Hou Kui nemá tendenci v nálevu hořknout. S dalšími nálevy se čas pro louhování prodlužuje přibližně o 1 minutu. Celkem lze připravit až 3 nálevy lahodné chuti. Chcete-li potěšit nejen chuťové pohárky, ale také zrak, doporučujeme připravovat tento čaj v předem vyhřáté skleněné konvičce. Chuť čaje nejlépe vynikne, pokud před jeho popíjením sníte kousek chleba, který neutralizuje chutě v ústech.

Tip: Tai Ping Hou Kui lze zalít i chladnou vodou. Doba louhování by se měla pohybovat okolo 10 minut. Získáme tak ovšem pouze jeden nálev.

Čaj Opičí hlava výborně chutnáOpičí hlavaPro tak výjimečný čaj se hodí i výjimečné čajové příslušenství

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit

Nemáte dostatečné oprávnění, abyste mohl(a) přidat komentář.