Kalendář akcí

 13 - 13 

května 2019

kurz Výživa podle Tradiční čínské medicíny

Kurz o přirozeném přístupu ke stravě, prevenci nemoci a hubnutí z hlediska čínské medicíny. Délka jeden vikend. Praha.

číst dál ...

 

KOŠÍK

Košík je prázdný

Poradna TČM
Připojeno on-line
Právě připojeni - hostů: 86 
Reklama
Zajímavé odkazy:
Lymfatická masáž v Praze
Čínské masáže - Praha 2
Centrum léčby psoriázy
Léčba psoriázy a vitiligo
Škola Hubnutí bez hladu.
Praha - kurzy a semináře
SEO odkazy

Permanentní make-up v Praze 

Internetový marketing & SEO služby

Čínská medicína – rozšiřte hranice možného

China Čaj: požitek & lék Pi Lo Chun, čaj, který se musí zpracovat během jediného dne

Pi Lo Chun, čaj, který se musí zpracovat během jediného dne

Pi Lo ChungPůvod čaje sahá do provincie Jiangsu k Velkému jezeru (Tai Hu). Plantáže se zde rozprostírají v malebných horách, které poskytují výborné podmínky pro jeho nejvyšší jakost. Tradice čaje je starší než tisíc let, přesto neztratil ani trochu ze své oblíbenosti. K tomuto čaji se váže legenda pojednávající o císaři KangXi a tehdejším správci jezera. Když panovník jednoho dne dorazil na návštěvu, správce jej pohostil čajem, který nazval Ohromující, děsivý. Císaři však tak zachutnal, že se rozhodl jeho jméno změnit, a to poněkud poetičtějším směrem.

Jak to u čínských čajů bývá, i tento se rozlišuje na několik tříd podle kvality. Čím jsou listy menší, tím vyšší jakost u tohoto nápoje můžete očekávat. To, jak bude chutný, záleží především na pečlivém a včasném provedení sběru a zpracování. Lístky se totiž očesávají na jaře, jakmile začnou pučet už první z nich. Je v nich totiž obsaženo největší množství látek prospěšných pro naše zdraví (aminokyselin). Celý proces zpracování čaje je tak trochu honička, jelikož vše musí proběhnout v jediný den: sběr, sušení i svinování, tedy úprava do speciálního, charakteristického tvaru. Vzniknou pak malé lístečky, hustě ochlupené bílým chmýřím, které jsou hotové pro přípravu čaje, jenž si zamilujete.

Nápoj má aroma i chuť jemně medovou, kořeněnou a mírně uzenou. Zároveň však na jazyku působí velmi plně, sytě. Ucítíte také ovocné a květinové tóny. Čaj je známý tím, že v nálevu uvidíte malé chmýří evokující padající sníh.

Pi Lo Chun uvítají nejen milovníci chutných čajů, ale i lidé se zdravotními potížemi. Tento čaj dokáže rychle snížit vysoký krevní tlak, a jeho výhodou je také prevence proti rakovině v podobě pravidelného pití tohoto moku. Čaj dokáže odstranit nepříjemný zápach z úst. Přestože se pije teplý, dokáže zchladit organismus, v létě je tedy lepší než ledová sodovka. Obsahuje látky významné také pro regeneraci organismu, je využíván v anti-age (protistárnoucí) medicíně. Laicky řečeno, zpomaluje stárnutí, což se při pravidelném a dlouhodobém pití pozitivně projeví například na kůži, která zůstane svěží, napjatá a pružná.

Příprava: jednu čajovou lžičku přelijte vodou o teplotě 70 - 80 °C. Ideální množství vody je 1,5 dcl. Louhujte 2 až 3 minuty, poté přeceďte. Nápoj je možno takto připravit třikrát.

U nás si Pi Lo Chun vynikající kvality můžete zakoupit v gramáži 40g nebo 1 kilogram.

Čaj Pi Lo Chun se pěstuje v krásném prostředíCharakteristická podoba hotového čaje Pi Lo ChunJiná odrůda čaje Pi Lo Chun

Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit 

Nemáte dostatečné oprávnění, abyste mohl(a) přidat komentář.