Čínská kuchyně je pestrá co do chutí i používaných receptů. Z masa je v receptech nejčastěji zastoupeno hovězí a vepřové maso, kachna a kuře. Ať si říká kdo chce, co chce, kuře je jedno z nejlepších jídel, které se navíc dá připravit stokrát jinak: Kuře na soli, kuře ala kachna, kuře plněné rýží, kuře floretinské či španělské, na zelenině či na másle, nadívané zelím jako kachna, bez tuku, s tukem, prostě fantazii se meze nekladou.
Nudle a Čína jdou neodmyslitelně ruku v ruce celá staletí. Každý z nás někdy jedl čínské nudle s kuřecím masem, nebo se někdy alespoň pokusil získat recept a něco takového si uvařit. Málokdo ovšem ví, kde začíná cesta čínských nudlí, jak se vyrábějí nebo kolik máme druhů. Dříve šlo o skutečné umění a ne každý zvládl vyrobit správné nudle. Vědecko-technická revoluce ovšem zasáhla i do kulinářství a nudle se již většinou nevyrábějí ručně.
Čínská kuchyně je jednou z nejstarších na světě. Je známa pro svou širokou škálu chutí a jednoduchou přípravu. Krom vynikající chuti je i velice zdravá.
Čínští kuchaři jsou nejen umělci, ale i ve své podstatě taoisté.
Uspokojení všech pěti smyslů.
Čína je prazvláštní země a to platí i pro její kuchyni. Jídlo totiž nemá za úkol pouze zasytit, ale může jít o způsob, jak se přiblížit bohům, nebo se jim dokonce zavděčit.
V Číně jídlo i uzdravuje, příkladem může být například kustovnice čínská, což je doslova zázrak medicíny a lidé, kteřý ji konzumují se skutečně dožívají vysokého věku.
Číst dál …Čínské jídlo na tisíc způsobů! Někdy může i léčit!
Myslíte si, že cukroví patří ke slavení vánočních svátku odjakživa? Omyl, vánoční cukroví se v českých zemích začalo péct až po roce 1800. Do té doby samozřejmě děti také dostávaly v době svátků cukroví, tehdy šlo ale spíše o sušené ovoce, ze kterého se vyráběly hračky, které se na konci svátku jedly.
Když už se rozhodnete si toto jídlo uvařit, nelze se nezmínit o významu brokolice. Strukturou se podobá květáku, barvou spíše tmavšímu zelí. Však se z něho také v Evropě, kde rostlo zelí divoké, brokolice vyvinula. Ty, kteří dbají o štíhlou linii či zdravou výživu, ať už jako prevenci či dle hesla „jídlo jako lék“, bude zajímat, že brokolice je pravou studnicí zdraví. Obsahuje tolik vitamínů a minerálů, že jejich vyjmenování by zabralo více času, než celý recept na toto jídlo. Zmiňme jen ty vitamíny, které jsou nejdůležitější pro tělo.
- Bleskový recept na kuřecí játra se zeleninou, 鸡肝
- Dušené jehněčí na čínský způsob, 红烧羊肉
- Játra po sečuánsku, 鸡肝
- Pekingské plněné závitky, 北京酿白菜
- Čínská polévka s brokolicí a rýžovými nudlemi, 中国西兰花汤
- Svíčková po kantonsku, 粤牛肉
- Čínské kuře s paprikou, 雞與紅辣椒
- Treska s rýží, 鳕鱼饭
- Kuřecí prsíčka v medové omáčce, 鸡胸肉蜂蜜酱
- Kantonské nudle, 中国面条
Strana 1 z 6