Původ čaje sahá do provincie Jiangsu k Velkému jezeru (Tai Hu). Plantáže se zde rozprostírají v malebných horách, které poskytují výborné podmínky pro jeho nejvyšší jakost. Tradice čaje je starší než tisíc let, přesto neztratil ani trochu ze své oblíbenosti. K tomuto čaji se váže legenda pojednávající o císaři KangXi a tehdejším správci jezera. Když panovník jednoho dne dorazil na návštěvu, správce jej pohostil čajem, který nazval Ohromující, děsivý. Císaři však tak zachutnal, že se rozhodl jeho jméno změnit, a to poněkud poetičtějším směrem.
Jak to u zelených čínských čajů bývá, i tento se rozlišuje na několik tříd podle kvality. Čím jsou listy menší, tím vyšší jakost u tohoto nápoje můžete očekávat. To, jak bude chutný, záleží především na pečlivém a včasném provedení sběru a zpracování. Lístky se totiž očesávají na jaře, jakmile začnou pučet už první z nich. Je v nich totiž obsaženo největší množství látek prospěšných pro naše zdraví (aminokyselin). Celý proces zpracování čaje je tak trochu honička, jelikož vše musí proběhnout v jediný den: sběr, sušení i svinování, tedy úprava do speciálního, charakteristického tvaru. Vzniknou pak malé lístečky, hustě ochlupené bílým chmýřím, které jsou hotové pro přípravu čaje, jenž si zamilujete.
Nápoj má aroma i chuť jemně medovou, kořeněnou a mírně uzenou. Zároveň však na jazyku působí velmi plně, sytě. Ucítíte také ovocné a květinové tóny. Čaj je známý tím, že v nálevu uvidíte malé chmýří evokující padající sníh.
Pi Lo Chun uvítají nejen milovníci chutných čajů, ale i lidé se zdravotními potížemi. Tento čaj dokáže rychle snížit vysoký krevní tlak, a jeho výhodou je také prevence proti rakovině v podobě pravidelného pití tohoto moku. Čaj dokáže odstranit nepříjemný zápach z úst. Přestože se pije teplý, dokáže zchladit organismus, v létě je tedy lepší než ledová sodovka. Obsahuje látky významné také pro regeneraci organismu, je využíván v anti-age (protistárnoucí) medicíně. Laicky řečeno, zpomaluje stárnutí, což se při pravidelném a dlouhodobém pití pozitivně projeví například na kůži, která zůstane svěží, napjatá a pružná.
Příprava: jednu čajovou lžičku přelijte vodou o teplotě 70 - 80 °C. Ideální množství vody je 1,5 dcl. Louhujte 2 až 3 minuty, poté přeceďte. Nápoj je možno takto připravit třikrát.
U nás si Pi Lo Chun vynikající kvality můžete zakoupit v gramáži 40g nebo 1 kilogram.
Jít na článek: Zákulisí čínských čajů aneb jak se v nich neztratit