Kustovnice čínskáV Číně se plody Kustovnice čínská hojně používala již před dvěma tisíci lety a dodnes její sláva neutichla. Plody jsou velmi cenným a nepostradatelným doplňkem stravy snad každého Číňana. Není se čemu divit, protože jsou to právě plody, které obsahují velmi mnoho zdraví prospěšných vitamínů, minerálů a stopových prvků, které blahodárně působí na lidské zdraví. Jsou také označovány za plody dlouhověkosti, případně jako Ovoce radosti. Kustovnice čínská je po celém světě známá pod latinským názvem Lycium chinense, případně pod čínským názvem Goji (Kou-čchi).

Kustovnice je trnitý keř z čeledi lilkovitých, který dorůstá do výšky 3 metrů a má převislé větve, na kterých jsou umístěné střídavé listy. Během léta tuto rostlinu zkrásní drobné, fialkové kvítky, které jsou zvláštní nálevkovitě srostlými korunními plátky. Z květů se následně vyvinou plody, kterými jsou malé, jasně červené bobule, vyrůstající na poměrně dlouhých stopkách. A právě plody jsou tím, čeho si Číňané cení nejvíce!

V Číně se k léčebným účelům mimo jiné používají i plody Kustovnice cizí (Lycium barbarum), které mají podobné účinky. K dostání jsou také v České republice, obvykle ve směsi s Kustovnicí čínskou.

Kustovnice obsahuje mnoho cenných látek

Nejprve si povíme, co vše plody Goji obsahují. Nalezneme v nich velké množství betakarotenu, vitamínu C, B1 a B2, dále také vitamíny B6, E, značnou dávku aminokyselin, včetně osmi aminokyselin esenciálních. Nezanedbatelné není ani množství aktivních polysacharidů, seskviterpenoidů, karotenoidů, physalienu, germania a minerálních látek, zejména pak železa, vápníku, fosforu a železa, nebo stopových prvků, konkrétně pak zinku, mědi, selenu. Plody Kustovnice čínské obsahují také sloučeninu zvanou betain, u které byl prokázán blahodárný vliv při léčbě chronických jaterních chorob a regeneraci jaterních buněk.

Díky svému složení pravidelné pojídání sušených, světle červených plodů Kustovnice čínské pomáhá snižovat hladinu cukru, tuku v krvi i krevní tlak, chrání buňky a tkáně před dehydratací, posiluje imunitní systém, odstraňuje z těla volné radikály, pomáhá zabraňovat poškození buněk a zpomaluje proces stárnutí. Pravidelná konzumace plodů posiluje játra a ledviny, podporuje krvetvorbu a trávení, zlepšuje činnost střev, pevnost šlach a nehtů, zlepšuje paměť a upravuje menstruační cyklus. Goji také působí proti rakovinným buňkám v těle, redukuje počet antigenů, které úzce souvisejí se vznikem alergií a působí jako mírné afrodisiakum.

Kustovnice léčí mnohé nemoci, včetně mužské a ženské neplodnosti!

V Číně se plody používají při léčbě plicní tuberkulózy, lupénky, některých očních chorob a také při léčbě mužské a ženské neplodnosti, na kterou mají velmi příznivý účinek. Užívání plodů se doporučuje jako prevence před vznikem bolestí kloubů a hlavy, závratí a hučení v uších. Jsou doporučovány mladým i starším osobám. Doposud nejsou prokázány žádné negativní účinky.

Užívání Kustovnice čínské

Doporučená denní dávka sušených plodů Kustovnice čínské se pohybuje v rozmezí od 6 do 15 gramů. Lze je pojídat jen tak (jsou sladké a nemají kyselý dozvuk), anebo si z nich připravíme odvar, tzn. 8 – 10 gramů plodů povaříme v ½ litru vody po dobu 5 až 10 minut. Vzniklý odvar popíjíme nalačno a to 2x denně. Po vypití nálevu zkonzumujeme i vylouhované plody. V tradiční čínské medicíně se plody Kustovnice čínské obvykle kombinují s plody Kustovnice cizí a také dalšími, tradičními čínskými bylinkami.


čínský lékařKustovnice čínská neboli Goji (afrodisiakum prodlužující život) je součástí preparátu TČM:


Kustovnice čínskáGojiKustovnice čínskáKustovnice čínskáGojiKustovnice čínská