Perila křovitáPerila křovitá přezdívaná Černá kopřiva (latinsky perilla frutescens), je bylinka pocházející z Číny. Řadí se do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) a ve své domovině roste v nadmořské výšce okolo 1200 metrů. V Číně se nejběžněji pěstují dva druhy této bylinky, kterými jsou již zmíněná perila křovitá (perilla frutescens, někdy také označována jako mentha perilloides) a perila kadeřavá (perilla crispa). Oba druhy dorůstají do výšky maximálně jednoho metru. Listy mají vejčitý tvar se zvlněným okrajem, uvnitř plastickou žilnatinu a jsou vyšlechtěné do různých barev – zelené, červené, bílé, či dalších barev.

Na začátku léta se na rostlinách objevují drobné, nenápadné květy fialového zbarvení.

Účinné látky obsažené v této bylince a jejich příznivý vliv na lidské zdraví

V tradiční čínské medicíně se perlila používá již celá staletí, a to buď samostatně (listy, semena) a nebo v kombinaci s dalšími bylinkami. Tato bylinka je cenná zejména pro své antialergenní, antiseptické, antikarcinogenní a antioxidační účinky. Listy (čínsky Zi su ye) a plody (Zi su zi) perily křovité, které se běžně používají v tradiční čínské medicíně, obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, díky čemuž jsou vhodným prostředkem pro snížení hladiny cholesterolu.

Semena perily obsahují alfa pinen, apigenin, beta sitosterol, fenylpropanoid, karyophyllen, myristicin a některé další bioflavonidy, dále také vitamíny A, B, C a K, éterické oleje a flavonoidy. Pravidelné užívání listů či semen perily má příznivý účinek při kašli (pomáhá rozpouštět hlen z dýchacích cest), astmatu, gynekologických problémech a alergiích, protože potlačuje uvolňování histaminu, spouštějícího alergickou reakci. Také je vhodným prostředkem pro posílení imunitního systému. Zevně se používá k léčbě dermatitidy a ekzémů.

Využití perily v čínské kuchyni

Listy perily se díky své citrónové, jemně kořeněné a příjemně nasládlé chuti přidávají do mnoha čínských pokrmů, nejčastěji pak ke krabímu masu či různým korýšům. Kromě typické chuti se do těchto pokrmů přidávají listy perily i proto, aby se neutralizoval jed, který se může v jejich mase nacházet. Mimo výše uvedené, slouží výtažek z listů této bylinky jako konzervant.

Doporučené užívání perily

Z listů perily lze připravit odvar a to tak, že cca 2 až 4 gramy listů zalijeme ½ litrem vody a vaříme po dobu 10 minut. Poté necháme vychladnout, přecedíme a odvar pijeme 3x denně - vždy půl hodiny před jídlem. Nechce-li se vám denně připravovat odvar, můžete si zakoupit tobolky, kapky či olej z lisovaných semen perily, které lze zakoupit v e-shopech s produkty tradiční čínské medicíny, anebo některých lékárnách. Nemusíte se obávat, nejsou známy žádné negativní účinky této bylinky na lidské zdraví.

Tip: Perilu lze snadno pěstovat ze semen. Bylince se daří na otevřených, slunných místech a živinami dobře zásobených půdách.

Perila křovitáPerila křovitáPerila křovitá